[ English | Bahasa Malaysia ] Hari ini ialah 25 Apr 2024, 07:20 AM (Terakhir dikemaskini pada: 22nd Apr 2024)

Text Red Text Black Text Blue Text Green Text Smaller Text Reset Text Larger

Fungsi

. Terakhir dikemaskini: 28 November 2013Jumlah paparan: 14802

Penyelidikan

IMR adalah cabang penyelidikan bioperubatan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia. Program penyelidikan Institut ini adalah sejajar dengan bidang keutamaan penyelidikan kesihatan dan keperluan kesihatan di negara. IMR menjalankan penyelidikan bagi meningkatkan pengetahuan dan pemahaman saintifik dan juga untuk menyediakan bukti-bukti untuk membuat keputusan dan penggubalan program dan aktiviti pencegahan dan kawalan penyakit yang berkesan. Penyelidikan juga dijalankan dengan tujuan untuk membangunkan teknologi atau produk dan mengenal pasti penanda biologi baru untuk digunakan dalam pengesanan awal dan diagnosis penyakit, pemantauan perkembangan penyakit dan terapi sasaran.

Khusus Perkhidmatan Diagnostik

IMR menyokong perkhidmatan patologi di negara ini melalui penambahbaikan yang berterusan terhadap kaedah ujian atau pembangunan kaedah baru melalui penyelidikan dan pembangunan. Secara purata, IMR menjalankan kira-kira 300,000 ujian diagnostik khusus setiap tahun. IMR adalah satu-satunya pusat di negara ini yang menawarkan ujian genetik biokimia untuk Inborn Error of Metabolism (IEM), diagnostik molekul untuk penyakit genetik dan pengesanan unsur surih dan logam berat dalam cecair biologi. Makmal-makmal di IMR juga bertindak sebagai Pusat Rujukan Transplantasi Kebangsaan, Diagnosis Alahan, Imunodefisiensi Utama, Diagnosis Molekul Leukaemias , pelbagai myelomas dan diagnosis pengesahan penyakit berjangkit.

Kursus dan Latihan

IMR menawarkan beberapa program latihan saintifik dan teknikal yang kerap untuk pelbagai bidang penyelidikan bioperubatan untuk peserta tempatan dan luar negara. IMR mengendalikan dua kursus diploma lepasan ijazah diiktiraf di peringkat antarabangsa iaitu Diploma Parasitologi Gunaan & Entomologi (DAP & E) dan Diploma Mikrobiologi Perubatan (DMM ) di bawah naungan Rangkaian SEAMEO- TROPMED . Penaja bagi kursus-kursus ini termasuk Program Kerjasama Teknikal Malaysia, Pertubuhan Kesihatan Sedunia, Pertubuhan Pendidikan Menteri-Menteri Asia Tenggara, Bank Pembangunan Asia, Bank Dunia, Wellcome Trust , Suruhanjaya Pasifik Selatan dan kerajaan Malaysia. IMR telah melatih lebih daripada sembilan ratus pelajar daripada 56 negara.

Perkhidmatan Perundingan

Kakitangan IMR menyediakan perkhidmatan nasihat dan perundingan kepada Kementerian Kesihatan Malaysia, jabatan-jabatan kerajaan dan juga organisasi antarabangsa. Kebanyakan Unit Institut juga bertindak sebagai pusat rujukan kepada makmal Kementerian Kesihatan Malaysia di seluruh negara.

myGOV MAMPU JPA IKU MSC NMMR CRC MyHEALTH MOH Globinmed SPA krste.my

Notis

 

Laman ini sesuai dilihat menggunakan Firefox (24.0) dengan resolusi 1280 x 768 pixels atau lebih.

Lokasi Kami

world

Kami terletak di Jalan Pahang, 50588 Kuala Lumpur, Malaysia. Klik pada imej peta untuk melancarkan servis Google Maps.

Hubungi Kami