[ English | Bahasa Malaysia ] Hari ini ialah 14 Jul 2024, 09:17 AM (Terakhir dikemaskini pada: 12th Jul 2024)

Text Red Text Black Text Blue Text Green Text Smaller Text Reset Text Larger

Sejarah

. Terakhir dikemaskini: 29 November 2013Jumlah paparan: 44101

Asas dan Pembangunan Institut

IMR-1900-pencil-BW

Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) bermula dengan satu cadangan pada tahun 1900 dari Sir Frank Swettenham Athelstane , Residen Jeneral Negeri-Negeri Melayu Bersekutu, untuk menubuhkan sebuah Institut patologi di Tanah Melayu untuk menjalankan penyelidikan saintifik yang berterusan ke atas sebab-sebab, rawatan dan pencegahan wabak penyakit seperti beri-beri dan demam malaria. Cadangan ini telah dibuat berikutan resolusi Persidangan Berlin yang diadakan di Eropah pada tahun 1885 untuk menjalankan aktiviti itu untuk menggalakkan kesejahteraan moral dan material kepada penduduk tempatan dan untuk meneroka bidang perubatan tropika yang luas dan masih tidak diketahui.

Kuasa-kuasa penjajah Eropah pada masa itu iaitu Perancis, Belanda dan Inggeris bergerak hampir serentak untuk menubuhkan institusi penyelidikan baru dalam jajahan. The Pathological Institute di British Malaya merupakan salah sebuah institusi tersebut. Ia adalah untuk berkhidmat sebagai sebuah pangkalan penyelidikan bagi London School of Tropical Medicine yang ditubuhkan pada tahun sebelumnya iaitu pada tahun 1899 seiring dengan Liverpool School of Tropical Medicine.

Kuala Lumpur telah dipilih sebagai tapak untuk institut baru kerana kedudukannya di tengah Semenanjung Tanah Melayu. Pada masa itu ia adalah sangat sesuai kerana negara ini dilanda bukan sahaja penyakit tropika seperti beri-beri dan malaria, tetapi juga oleh disentri, penyakit cacar, taun, wabak penyakit, penyakit anjing gila dan lain-lain endemik dan berjangkit penyakit.

Sir Patrick Manson, yang merupakan Penasihat Perubatan melalui Pejabat Kolonial British pada masa itu telah melantik Dr Hamilton Wright, seorang pakar patologi di London School of Tropical Medicine untuk berkhidmat sebagai Pengarah Pertama Institut. Banyak masa digunakan oleh Wright pada tahun pertama untuk merancangan institut baru tersebut. Apabila bangunan itu siap, satu majlis pembukaan rasmi telah diadakan pada bulan Februari 1901 dan pada bulan Ogos tahun yang sama Institut patologi ini dikenali sebagai Institut Penyelidikan Perubatan.

1901 - 1905 (Tahun-tahun Awal)

 • Penyelidikan awal telah dijalankan pada:
 • Demam malaria Malaya - kajian taksonomi dan vektor biologi (Leicester & Daniels) dan kawalan malaria (Watson);
 • Beri-beri - etiologi dan patologi yang (Braddon, Fraser & Stanton) dan
 • Kajian disentri.
 • Laporan telah dikeluarkan berkenaan wab taun di Rawang; wabak di Kuala Kubu Bharu dan penyakit anjing gila di Negeri Sembilan.

1906 –1914 (Sebelum Perang Dunia Pertama)

 • Dari sebuah jabatan persekutuan yang bebas, Institut telah menjadi satu cabang Jabatan Perubatan. Kerja rutin patologi untuk perkhidmatan perubatan yang ditawarkan meliputi kimia, toksikologi, patologi, bakteriologi dan perkhidmatan pertikaian undang-undang.
 • Sumbangan Institut ke arah penyelesaian masalah beri-beri, dan kerja yang dilakukan oleh Fraser dan Stanton, didokumenkan dalam buku 'The Punca dan Pencegahan Beri-beri' oleh Braddon.
 • Pengelasan nyamuk Malaya telah dijalankan oleh Leicester dan Daniels, manakala Watson menerbitkan sebuah buku mengenai Kawalan Malaria.

1914-1927 (Selepas Perang Dunia Pertama)

 • Kajian mendalam yang dijalankan terhadap punca-punca, penghantaran, rawatan dan pencegahan penyakit seperti taun, penyakit cacar, kusta, melioidosis, influenza, disentri, penyakit anjing gila, batuk kering, demam kepialu, filariasis, leptospirosis, denggi dan gosok typus.
 • Penyelidikan ke dalam aspek-aspek lain malaria dan beri-beri yang berterusan.
 • Pada tahun 1918, IPP menyumbang kepada penemuan punca beri-beri, iaitu, penyakit itu disebabkan oleh kekurangan nutrien penting yang terhasil dari penggunaan beras yang telah digiling berlebihan.
 • Pada tahun 1924, satu siri baru penerbitan Institut, siri Buletin, telah dimulakan, di mana artikel yang lebih pendek telah dimasukkan berserta perkembangan-perkembangan penyiasatan; setelah selesai kajian dijalankan artikel-artikel ini beserta laporan akan membentuk asas kepada monograf untuk kegunaan pembelajaran.

1928 – 1929 (Penstrukturan Semula)

 • Institut telah berkembang untuk menampung Blok Selatan bagi kegunaan bahagian Pentadbiran, Bahagian Patologi, Bakteriologi dan Perpustakaan.
 • Blok Utara telah diambil oleh Bahagian baru iaitu Entomologi dan Malaria Research.
 • Bahagian Kimia tidak lagi wujud untuk memberi laluan kepada Bahagian Biokimia dan Bahagian Pemakanan.
 • Makmal cawangan Ipoh diwujudkan.

1929 – 1941 (Between the Wars)

 • Dengan perkembangan dan penyusunan semula Institut, terdapat dua penempatan baru untuk para pelajar penyelidikan. Ia adalah satu fasa di mana siasatan aktif dalam pelbagai bidang (filariasis, batuk kering, demam kepialu, beri-beri) dijalankan, manakala tumpuan penyelidikan masih kekal kepada malaria.
 • The League of Nations Malaria courses (1935-1939), satu kursus antarabangsa malaria, dianjurkan di Singapura oleh Health Organisation of the League of Nations. Institut telah menyumbang dengan menghantar peserta yang berpengalaman.
 • Kongres Malariologi Antarabangsa Kelima yang dirasmi di Kuala Lumpur pada tahun 1939 dengan delegasi dari kebanyakan negara-negara Timur Jauh.

1941 – 1945 (Perang di Malaya)

 • Makmal cawangan IMR Ipoh telah dipindahkan ke Kuala Lumpur dan terdapat pemindahan yang terakhir IMR ke Singapura dengan pengambilan kakitangan IMR tempatan dan Eropah dalam Perkhidmatan Pertahanan (butir-butir yang digambarkan dalam teks asal 50 Tahun Perubatan penyelidikan di Tanah Melayu).
 • Tempoh pendudukan Jepun di Malaya dari 1942-1945 menyaksikan kemunduran taraf kawalan penyakit dan wabak malaria berlaku di Kuala Lumpur. IMR terlibat terutamanya dalam penyediaan vaksin kepialu dan taun serta beberapa perkhidmatan diagnostik yang lain.

1945 – 1950s (Tahun Pasca Perang)

 • IMR menangani masalah malnutrisi yang meluas; cacar di Kedah; penyakit anjing gila di Seberang Perai, Kedah dan Kelantan; dan taun sekali-sekali di seluruh negara.
 • Penyelidikan ke atas pemakanan penduduk, perbicaraan profilaktik dengan paludrine dan lain-lain ubat anti malaria, penisilin ujian kepekaan dan ujian racun serangga dengan DDT dan BHC dalam kawalan malaria, juga diambil.
 • British Scrub Tifus Unit Penyelidikan Perubatan Amerika Syarikat Tentera (USAMRU) Pasukan Penyelidikan dan dikaji ke dalam masalah Tifus scrub, penyakit yang pertama kali digambarkan oleh Fletcher pada tahun 1926.

1948 – 1960 (Tahun Kecemasan)

 • Pada tahun 1948, Field Stain untuk mengenal pasti parasit malaria telah dibangunkan oleh Dr Field, pengarah IMR.
 • Juga pada tahun 1948, satu pasukan penyelidik dari USAMRU telah berjaya menunjukkan yang chloramphenicol antibiotik boleh digunakan untuk merawat penyakit scrub typhus.
 • Dalam keadaan kecemasan dan ancaman komunism, pasukan keselamatan tempatan bekerja bersama-sama dengan tentera dari negara-negara jajahan dan negara-negara Komanwel yang lain. Leptospirosis telah dikaji secara mendalam kerana ia dianggap menyebabkan bahaya kesihatan yang ketara kepada pasukan keselamatan yang beroperasi di dalam hutan Tanah Melayu.
 • Dengan tentera Timur Afrika yang beroperasi di kawasan hutan di Pahang , jangkitan schistosomiasis adalah satu kemungkinan besar. Begitu juga dengan tentera Fiji beroperasi di hutan Johor.
 • Blok Tengah telah dibangun dan ditambah pada blok Utara dan Selatan pada tahun 1953. Bangunan ini menempatkan Pasukan Penyelidikan Perubatan Kolonial British, USAMRU, Bahagian Zoologi Perubatan dan Penyelidikan Virus, Perpustakaan baru dan Dewan Kuliah. Setahun sebelum ini, makmal Pulau Pinang menjadi sebuah makmal cawangan IMR sepanjang garis yang sama seperti mereka yang makmal cawangan Ipoh IMR.
 • Dalam tempoh ini, tiga Mesyuarat Saintifik Antarabangsa telah diadakan di IMR, iaitu Persidangan Demam Kuning dan Penyakit virus lain (1954), sebuah simposium mengenai Leptospirosis (Jun 1955) dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah menganjurkan satu kajian Filariasis (Disember 1955).

1957 – 1965 (Merdeka dan Pasca Merdeka)

 • Pada tahun 1960, Kementerian Kesihatan meminta bantuan daripada pertubuhan-pertubuhan antarabangsa seperti WHO dan Rancangan Colombo, Jabatan Kesihatan Awam Amerika Syarikat dan Yayasan Hooper telah dibenarkan untuk menjalankan penyelidikan perubatan di IMR. Tempoh yang menandakan penemuan 120 spesies baru chiggers oleh Bahagian Zoologi Perubatan sejenis darah jarang berlaku di Asia Tenggara oleh Bahagian Hematologi dan kewujudan demam denggi di Tanah Melayu oleh Jabatan Virus.

1966 – 1969

 • Sebuah pusat pengajian Teknologi Makmal Perubatan telah ditubuhkan untuk menjalankan kursus tiga tahun bagi Perubatan Makmal dan kursus setahun bagi Pembantu Makmal Junior.
 • Bahagian baru Patologi Mulut, Sitologi dan Helminthology dan Protozoology telah ditubuhkan. Bahagian Filariasis dan Penyelidikan Malaria berpecah menjadi bahagian bebas. Begitu juga Bahagian Zoologi Perubatan yang sebelum juga berpecah kepada Bahagian Vertebrate Zoologi dan Bahagian Acarology .
 • Penyelidikan dalam IMR yang dijalankan secara bebas atau dengan kerjasama Yayasan Hooper dan USAMRU telah mengeluarkan sebanyak 90-100 penerbitan setiap tahun.
 • Dalam tahun 1967, IMR telah diisytiharkan sebagai Pusat Kebangsaan Malaysia bagi Perubatan Tropika di bawah Pertubuhan Pendidikan Menteri-menteri Pelajaran Asia Tenggara (SEAMEO). Kursus latihan selama enam bulan bagi Diploma Parasitologi dan Entomologi Gunaan (DAP & E) telah ditawarkan kepada graduan dalam bidang sains dan perubatan dari negara-negara SEAMEO.

1971 – 1975 (Pelan Malaysia Kedua)

 • IMR terus membangun dalam dua fasa. Fasa pertama melibatkan pembinaan asrama untuk 240 pelajar, Pusat Pengajian Teknologi Makmal Perubatan, 2 dewan kuliah, kedai-kedai, bengkel penyelenggaraan, kafetaria dan kemudahan yang mencukupi untuk Makmal Sumber Haiwan. Fasa kedua pula melibatkan pembinaan blok Pentadbiran, penyelidikan dan perkhidmatan makmal dan Insectarium.
 • Aktiviti-aktiviti utama terus menjadi penyelidikan, latihan, pengeluaran vaksin dan rujukan perkhidmatan makmal diagnostik.

1975 – 1979

 • Teras utama penyelidikan telah difokuskan kepada menyiasat masalah kesihatan luar bandar; denggi, scrub typhus, leptospirosis dan penyakit virus lain, biologi vektor penyakit bawaan serangga; ekologi penyakit zoonotik pada haiwan kecil; jangkitan parasit, bakteria dan kulat termasuk makanan dan kebersihan bakteriologi; status masyarakat pemakanan, biokimia pemakanan dan gangguan pemakanan; kanser; haemoglobinopathies tidak normal, penyakit kekurangan G6PD dan gangguan genetik; sel pengantara imuniti, status imuniti penduduk dan penyakit kelamin (STD); gangguan hormon, enzymology klinikal dan toksikologi; dan sains tingkah laku dengan rujukan khusus kepada kajian sosial, budaya dan tingkah laku faktor yang mempengaruhi kesihatan.

1980 – 1984

 • Pendekatan penyelidikan berasaskan penyakit terus menjadi strategi utama diguna pakai oleh IMR dalam usaha penyelidikannya.
 • Malaria, Filariasis, demam denggi, scrub typhus, penyakit parasit, kusta, penyakit perut, jangkitan pernafasan, penyakit demam, penyakit kelamin, kanser, pemakanan manusia, komuniti penyelidikan kesihatan dan endokrinologi pembiakan adalah kawasan utama kajian. Penyelidikan bioperubatan tambahan dan penyelidikan yang bertujuan untuk mengemaskini metodologi juga dijalankan.
 • Pada tahun 1981, satu pasukan di IMR berjaya dalam pengkulturan in vitro, parasit filarial manusia Brugia malayi dari peringkat berjangkit larva (L3) kepada tahap kelima (L5).
 • Antara 1981-1983, spesis baru skistosom yang dipanggil skistosom Malaysia telah diterangkan. Skistosom ini didapati di kawasan-kawasan sungai Kuala Koyan di Pahang.
 • Pada tahun 1983, IMR mengenalkan penggunaan spesies tempatan monyet Presbytis sebagai model bagi ujian dadah anti-filarial.
 • Pembukaan taman ular di Perlis pada 3 Mac 1981 menandakan satu lagi pencapaian penting dalam perkembangan Institut. Sebagai tindak balas kepada kejadian gigitan ular yang tinggi di negeri-negeri utara negara ini taman tersebut dijangka mengkaji epidemiologi, biologi dan ekologi ular dan menghasilkan antivenom terhadap ular tedung Malaysia dan ular laut. Kit diagnostik bagi gigitan ular telah dibangunkan dengan kerjasama Hospital Besar Kangar.
 • Pada tahun 1982, Pusat Penyelidikan Klinikal IMR telah ditubuhkan di mana ia memulakan penyelidikan gangguan darah, PCB dan myelomas sebagai pesakit luar.
 • Pada 4 Jun 1983, Muzium Bioperubatan yang telah dibuka secara rasmi untuk tujuan memberikan maklumat kepada masyarakat saintifik mengenai aktiviti penyelidikan dan sumbangan IMR; muzium ini juga mempunyai penyelidikan rujukan koleksi berharga sejak 1900.
 • Dari 1 April 1984, IMR telah menyediakan pengkelasan tisu-HLA dan HLA cross-matching yang hampir sama untuk pesakit pemindahan buah pinggang. Institut mempunyai HLA-Tissue Typing Laboratory yang pertama di Malaysia.
 • Ujian Enzyme linked immunosorbent assay (ELISA) dan indirect fluorescent antibody (IFA) bagi malaria telah dibangunkan sebagai alat seroepidemiological.

1985 – 1987

 • Sejak 1984, Pengawasan denggi dan Kajian Cohort telah dimulakan sebagai menyertai kajian 5 tahun dengan Universiti Malaya dan Hospital Besar Kuala Lumpur.
 • Dengan kemunculan Sindrom Kurang Daya Tahan Penyakit (AIDS), Kementerian Kesihatan (MOH) membentuk satu Pasukan Petugas AIDS dan virus makmal IMR dijadikan sebagai Makmal Rujukan Kebangsaan untuk Diagnosis AIDS yang akan menyaring Sera daripada penderma dan kumpulan berisiko tinggi untuk membantu dalam diagnosis makmal AIDS.
 • Bahagian Virologi terlibat dengan Kajian Rubella Imunisasi dari bulan Mei hingga September 1985.
 • Pusat Kerjasama WHO bagi Ekologi, Taksonomi dan Kawalan Vektor Malaria, Filariasis dan denggi telah ditubuhkan di IMR pada tahun 1986.
 • Satu bahagian baru Kesihatan Tingkahlaku Bahagian Penyelidikan telah ditubuhkan di IPP pada bulan Januari 1987.
 • Pertubuhan Negara-Negara Islam (OIC) melantik IMR sebagai Rangkaian Inter-Islam untuk Perubatan Tropika (INTROM) pada tahun 1987.
 • Dengan siapnya projek antivenom ular tedung, taman Ular telah melengkapkan fungsinya sepenuhnya.

1988 – 1990

 • Pada tahun 1989, strain tempatan Bacillus thuringiensis ditemui. Strain ini telah terbukti untuk menjadi lebih kuat daripada yang diterima di peringkat antarabangsa.
 • Perubahan daripada penyelidikan berorientasikan penyakit kepada penyelidikan berorientasikan penyelesaian masalah adalah selaras dengan pelaksanaan program-program kesihatan KKM. Oleh itu, bidang penyelidikan baru dimasukkan dengan penekanan kepada tingkah laku dan sistem kesihatan penyelidikan, penyakit tidak berjangkit dan kesihatan masyarakat.
 • Pada 4 Julai 1989, yang secara rasmi USAMRU ditutup operasinya di Malaysia selepas 40 tahun kerjasama penyelidikan ke dalam penyakit tropika dengan IMR.
 • Dua perubahan organisasi berlaku pada tahun 1990, dan ini termasuk penutupan Unit Pengeluaran Vaksin dan pemberhentian pengeluaran antivenom oleh Ladang Ular.
 • Program Alahan telah dimulakan pada tahun 1990 dengan peningkatan kesedaran morbiditi dan kematian disebabkan oleh alahan.

1991 – 1993

 • Projek penyelidikan telah dikumpulkan ke dalam 15 program penyelidikan: Alahan, kelakuan, Gangguan Darah, Kanser, Penyakit Kardiovaskular, Kesihatan Komuniti, Denggi, penyakit demam, Filariasis, Pemakanan Manusia, Kusta, Malaria, Penyakit Parasit Lain-lain, Scrub Tifus dan STD.

1994 – 2000

 • IMR telah disusun kepada 5 jabatan, iaitu Perubatan Tropika, Patologi Klinikal, Perubatan Masyarakat, Perkhidmatan Sokongan dan Pentadbiran. Jabatan Perubatan Tropika terdiri daripada Bahagian berikut: Acarology, Bakteriologi, Entomologi Perubatan, Parasitologi dan Virologi. Jabatan Patologi Klinikal terdiri daripada Bahagian berikut: Biokimia, Endokrinologi, Hematologi, Imunologi, Patologi Molekul dan Stomatology. Jabatan Perubatan Masyarakat terdiri daripada Bahagian berikut: Epidemiologi dan Pemakanan Manusia. Jabatan Perkhidmatan Sokongan terdiri daripada Bahagian berikut: Pusat Bioteknologi, Unit Komputer, Makmal Haiwan Sumber, Perpustakaan, Maklumat dan Penerbitan, Penyelidikan Pusat Muzium Perubatan / Kesihatan Persekitaran, Unit Mikroskopi Elektron, Unit Fotografi Perubatan. Pentadbiran terdiri daripada: Unit Kewangan, Pembelian dan Unit Bekalan dan Unit Pentadbiran dan Perkhidmatan.
 • IMR menyambut ulang tahun ke 100 penubuhan tahun 2000. Aktiviti sepanhang tahun yang terdiri daripada kedua-dua program saintifik dan sosial telah dianjurkan dan dihadiri untuk memperingati majlis ini. Acara utama sambutan ini adalah "Hari Terbuka IMR" yang telah dirasmikan oleh Yang Amat Berhormat Dato 'Seri Abdullah Haji Ahmad Badawi, Timbalan Perdana Menteri Malaysia pada 24 Ogos 2000. Sebuah plak peringatan telah dibina dan satu set 3 setem kenang-kenangan dan sampul surat hari pertama telah dilancarkan.
 • Tiga produk telah dikomersialkan iaitu MOSBAC, formulasi penggantungan akueus yang mengandungi kristal kompleks spora Bacillus thuringiensis, IMR-BT-1 untuk kawalan biologi larva nyamuk dan R-EST kit ujian untuk mengesan pesat rintangan racun serangga .
 • Nutri- Cal, perisian pengurusan data analisis nutrien dan zat makanan telah dibangunkan.

2001 – (Hingga kini)

 • Pada tahun 2001, IMR telah disusun semula di mana 22 bahagian telah dikonfigurasikan semula untuk membentuk enam Pusat Penyelidikan dan dua Pusat sokongan. Dalam setiap Pusat, ahli-ahli sains dari pelbagai disiplin bekerjasama untuk bekerja bersama-sama dengan penyelidik luar IMR. Dengan pendekatan ini, kajian telah menjadi lebih fokus dengan penyatuan sumber. Tumpuan yang lebih besar membolehkan Institut menceburi bidang pertumbuhan baru dan membawa penyelidikan lebih dekat dengan pinggir sains dan teknologi.
 • Struktur baru IMR adalah seperti yang ditunjukkan dalam struktur organisasi.
 • IMR secara rasmi berada di bawah bidang kuasa Institut Kesihatan Malaysia pada tahun 2003.
 • Fokus penyelidikan IMR melangkaui penyakit tropika dan menembusi ke dalam kawasan-kawasan lain disiplin bioperubatan seperti kanser, perubatan herba, imunologi dan penyakit autoimun, kencing manis dan sindrom metabolik, penyelidikan sel dan kesihatan alam sekitar, sejajar dengan trend yang berubah-ubah terhadap beban kesihatan di negara ini dan kemajuan teknologi perubatan.
 • Sebanyak 22 produk atau kaedah telah dipatenkan, lima daripada ini telah dikomersialkan.
 • IMR membangunkan 'Globinmed' www.globinmed.com yang merupakan pusat maklumat global mengenai perubatan bersepadu. Fungsi utama laman web ini adalah untuk menyediakan maklumat mengenai semua aspek perubatan tradisional contohnya keselamatan, penyelidikan, latihan, dasar dan perdagangan bagi orang biasa dan juga bagi pengamal perubatan.
 • IMR terus menyokong perkhidmatan patologi di negara ini melalui penambahbaikan yang berterusan daripada kaedah ujian atau pembangunan kaedah baru melalui penyelidikan dan pembangunan. IMR menjadi satu-satunya pusat di negara ini yang menawarkan ujian genetik biokimia untuk kesilapan semula jadi metabolisme (IEM) , diagnostik molekul untuk penyakit genetik dan pengesanan unsur surih dan logam berat dalam cecair biologi.
 • Makmal IMR berkhidmat sebagai Pusat Kebangsaan Rujukan Transplantasi, Alahan Diagnosis, daya tahan primer , diagnosis molekul leukaemias , pelbagai myelomas dan diagnosis pengesahan penyakit berjangkit.
 • IMR menubuhkan Daftar Penderma Sumsum Tulang Malaysia dengan MAKNA, bagi tujuan tissue-typing penderma berpotensi untuk pesakit yang memerlukan pemindahan sum-sum tulang.
 • IMR dipilih sebagai Ahli Lembaga Governing Board of the WHO-UNDP-World Bank Special Programme on Tropical Disease Research (WHO-TDR), yang merupakan badan keputusan tertinggi untuk dasar penyelidikan penyakit tropika di WHO.
 • IMR dilantik sebagai salah satu badan penyelaras bagi WPRIM (Rantau Pasifik Barat Indeks Medicus).
 • Antara 2000-2004, IMR, melalui program penyelidikan disokong oleh Pusat Serantau SEAMEO TROPMED - dan WHO yang ditubuhkan vektor malaria di Laos.
 • IMR adalah Pengerusi bagi Sektor Kesihatan Awam Komunikasi Kebangsaan Kedua mengenai Perubahan Iklim, dan Ahli Kumpulan Kerja Teknikal mengenai Perubahan Iklim, Susutan Ozon dan Eco- sistem Pertukaran Forum Peringkat Menteri Serantau Mengenai Alam Sekitar dan Kesihatan.

myGOV MAMPU JPA IKU MSC NMMR CRC MyHEALTH MOH Globinmed SPA krste.my

Notis

 

Laman ini sesuai dilihat menggunakan Firefox (24.0) dengan resolusi 1280 x 768 pixels atau lebih.

Lokasi Kami

world

Kami terletak di Setia Alam, Selangor, Malaysia. Klik pada imej peta untuk melancarkan servis Google Maps.

Hubungi Kami