[ English | Bahasa Malaysia ] Hari ini ialah 26 Feb 2024, 10:43 AM (Terakhir dikemaskini pada: 26th Feb 2024)

Text Red Text Black Text Blue Text Green Text Smaller Text Reset Text Larger

Pengenalan kepada Pusat Penyelidikan Kardiovaskular, Diabetes dan Pemakanan (CDNRC)

. Terakhir dikemaskini: 25 Februari 2014Jumlah paparan: 10630

Pengenalan


Pusat Penyelidikan Kardiovaskular, Diabetes dan Pemakanan (CDNRC) telah ditubuhkan pada 16 April 2001 apabila Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) menjalani penstrukturan semula. Ketika ini, pusat ini terdiri daripada Unit Diabetes dan Endokrin, dan Unit Pemakanan.
Diabetes dan Unit Endokrin memfokus kepada aktiviti penyelidikan dalam kajian pra-klinikal ke atas obesiti, sindrom metabolik, diabetes, kesihatan kardiovaskular dan penyakit berkaitan endokrin. Teknik –teknik yang digunakan adalah seperti teknik molekular iaitu microarray dan real time-PCR, ujian rutin berasaskan immunoassays dan ujian biokimia. Unit ini juga bekerjasama dalam ujian klinikal dan berkhidmat sebagai makmal latihan untuk program fellowship sub-kepakaran dalam endokrinologi untuk profesional perubatan.

Unit Pemakanan menawarkan kepakaran penyelidikan dalam biokimia pemakanan termasuk pengukuran urin iodin oleh in-house micro-method, kit reagen untuk mengukur iodin dalam air dan garam, dan secara aktif menjalankan penyelidikan ke atas makanan berfungsi dan kimia makanan analisis.

Pusat ini terus menyediakan perkhidmatan pakar nasihat teknikal dalam pelbagai bidang berkaitan endokrin. Antaranya ialah keutamaan yang ditetapkan bagi penyelidikan pemakanan, program pembasmian kekurangan iodin, analisis biokimia pemakanan, analisis makanan, Undang-Undang dan Peraturan Makanan, nasional dan isu-isu Codex antarabangsa, garis panduan pemakanan Malaysia dan disyorkan elaun pemakanan (RDA) dan pelbagai aspek keselamatan makanan.

Aktiviti

 1. In-vitro dan kajian in-vivo dalam endokrin dan penyakit berkaitan diet terutamanya diabetes, obesiti dan kesihatan kardiovaskular;
 2. Biokimia makanan berfungsi atau makanan tambahan dengan memberi tumpuan kepada menjana data pra-klinikal bagi ujian klinikal.

Projek-projek yang sedang dijalankan

 • Kajian genetik Sindrom Metabolik di Malaysia (Kerjasama dengan USM, UKM, UM, Monash Malaysia, UMS dan Kolej Perubatan Penang.
 • Aktiviti biologi Labisia pumila (Kerjasama dengan Karolinska Institutet, Sweden).
 • Biomarkers untuk Nefropati diabetes (Kerjasama dengan Karolinska Institutet, Sweden)
 • Kesan pengambilan makanan benih Salba (hispanica Salvia L) pada serum tinggi sensitif c-reaktif tahap protein dan profil biokimia diet lemak tinggi yang diaruh-tikus Sprague Dawley jantan gemuk.
 • Nilai pemakanan sarang burung Malaysia (Kerjasama dengan PERHILITAN).
 • Kajian asid sialik (asid N-acetylneuraminic)
 • Pengangkutan menggunakan Caco2 sel Model (Kerjasama dengan PERHILITAN).
 • Kesan sarang burung yang boleh dimakan pada ungkapan mRNA dan sintesis protein TNF-alpha dalam lipopolysaccharide-dirangsang RAW 264,7 sel-sel.
 • Penentuan tahap biogenik amina dan pencemaran mikrob dalam makanan berasaskan ikan tempatan dan mengenal pasti amalan pembuatan terbaik untuk mengurangkan tahap biogenik amina dan bahan cemar (Kerjasama dengan UPM).
 • Penubuhan satu kaedah yang mudah dan murah berdasarkan tergantung merkuri elektrod drop untuk mengesan pencemaran logam berat dalam sayur-sayuran dan buah-buahan.
 • Gangguan akibat kekurangan iodin di kalangan wanita hamil (Kerjasama dengan UKM)
 • Makmal Rujukan Kebangsaan Penyelidikan Penyakit Kekurangan Iodin.
 • Keberkesanan pembersih komersil pada flora mikro berasal dari kacang mung (Vigna radiata) benih dan pucuk

 

myGOV MAMPU JPA IKU MSC NMMR CRC MyHEALTH MOH Globinmed SPA krste.my

Notis

 

Laman ini sesuai dilihat menggunakan Firefox (24.0) dengan resolusi 1280 x 768 pixels atau lebih.

Lokasi Kami

world

Kami terletak di Jalan Pahang, 50588 Kuala Lumpur, Malaysia. Klik pada imej peta untuk melancarkan servis Google Maps.

Hubungi Kami