[ English | Bahasa Malaysia ] Hari ini ialah 19 May 2024, 07:50 AM (Terakhir dikemaskini pada: 18th May 2024)

Text Red Text Black Text Blue Text Green Text Smaller Text Reset Text Larger

Aktiviti Unit Epidemiologi & Biostatistik

. Terakhir dikemaskini: 12 Julai 2016Jumlah paparan: 7891

Penyelidikan

Bidang penyelidikan kami termasuk kajian epidemiologi ke atas penyakit berjangkit: malaria, chikungunya, denggi, leptospirosis, melioidosis, batuk kering, masyarakat memperoleh radang paru-paru dan keberkesanan vaksin dan keberkesanan. Kami juga menjalankan penyelidikan dalam penyakit-penyakit tidak berjangkit seperti kesan pencemaran udara ke atas kesihatan, anggaran prevalen penyakit kanser dan kajian dalam epidemiologi pemakanan dan faktor-faktor risiko penyakit kardiovaskular. Dalam kebanyakan projek penyelidikan, kepakaran dalam pelbagai bidang diperlukan. Oleh itu, projek-projek kami sering dijalankan dengan kerjasama pusat-pusat penyelidikan perubatan yang lain, universiti-universiti tempatan, jabatan-jabatan lain di dalam Kementerian Kesihatan dan kementerian-kementerian lain. Kami mengalu-alukan perbincangan untuk projek-projek penyelidikan yang berpotensi dijalankan secara bersama.

Latihan

Kami menganjurkan pelbagai latihan untuk kakitangan IMR dan jabatan-jabatan lain di dalam Kementerian Kesihatan. Kursus yang dianjurkan oleh Unit ini boleh dibahagikan kepada dua jenis: kursus teknikal dan bukan teknikal. Kursus-kursus ini dijalankan di makmal komputer kami yang mampu menampung 25 orang peserta pada satu-satu masa.

Kursus Teknikal

Kursus-kursus yang teknikal yang kami anjurkan adalah pelbagai dari kursus metodologi penyelidikan kepada sesi amali biostatistik menggunakan perisian SPSS, STATA dan EpiInfo. Bengkel ini termasuk Analisis Statistik Asas menggunakan SPSS, Analisis Statistik Pertengahan menggunakan SPSS, Analisa Siri Masa, Rekabentuk Kajian & Penentuan Saiz Sampel, Logistik Regresi Berbilang dan Percubaan Komuniti Terawak, Pengurusan Data, Analisis Statistik Parametrik dan Bukan Parametrik dan Analisis Statistik Lanjutan menggunakan STATA. Kursus-kursus ini dibuka kepada kakitangan IMR, bagaimanapun kami boleh mempertimbangkan untuk memberi sokongan latihan kepada jabatan-jabatan lain di dalam Kementerian Kesihatan dan universiti.

Kursus Bukan Teknikal

Kursus-kursus bukan teknikal terdiri terutamanya daripada latihan pengguna dalam perisian Microsoft Office (Microsoft Excel, Access, Powerpoint, Word), reka bentuk laman web, dan juga sumber terbuka suite produktiviti pejabat OpenOffice untuk pemula dan pengguna peringkat pertengahan. Kursus-kursus ini dianjurkan bersama bersama dengan Unit IT daripada MRRC.

Perundingan

Kami menyediakan perkhidmatan perundingan dalam reka bentuk penyelidikan, kaedah penyelidikan dan analisis data bagi kepada penyelidik dalam IMR, jabatan kesihatan awam dan Kementerian Kesihatan. Sebarang pertanyaan untuk perundingan boleh diajukan kepada pegawai kami melalui telefon atau e-mel. Sila rujuk direktori kakitangan dalam laman web IMR untuk melihat senarai pegawai di Unit dan maklumat masing-masing.

Lain-lain

Selain daripada aktiviti-aktiviti berkaitan penyelidikan, Unit ini juga bertanggungjawab menjalankan penilaian tahunan nilai-nilai positif di kalangan kakitangan awam yang dianjurkan oleh Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) yang dikenali sebagai Sistem Pengurusan Audit Nilai (SPAN) di Institut Penyelidikan Perubatan.

 

myGOV MAMPU JPA IKU MSC NMMR CRC MyHEALTH MOH Globinmed SPA krste.my

Notis

 

Laman ini sesuai dilihat menggunakan Firefox (24.0) dengan resolusi 1280 x 768 pixels atau lebih.

Lokasi Kami

world

Kami terletak di Jalan Pahang, 50588 Kuala Lumpur, Malaysia. Klik pada imej peta untuk melancarkan servis Google Maps.

Hubungi Kami